Friday, February 17, 2017

Kisah Seram: Rumah Sewa

Assalammualaikum WBT

HI All… Syib kembali menaip…. kali ni aku nak kongsikan kisah yang berlaku kat umah sewa yang aku duduk sekarang… mmg dari awal lagi aku dah rase ade ‘penghuni lain’ dalam rumah tu. Mcmmane aku boleh tau? Bace kisah2 kat bawah ni sampai habis… ending nanti aku story… don’t worry… Uncle Syib punye story takde sambung2…. skali jalan… jom chill

Bismillahirahmanirahim.

KES 1 : mase ni malam ke 3 aku duk umah ni.. waktu kejadian dalam pukul 12.30 malam… betul2 baru habis nightline kat TV3 malam tu… rumah tu aku sewa duduk 5 orang… mase hari kejadian ni, 2 orang keje malam, sorang lagi dah memang paling lambat pun pukul  11 malam naik bilik… yang lagi sorang ni memang kaki enjoy… 3-4 pagi baru Nampak pintu rumah tak hirau ape hari pun… aku ni bekerje sebagai IT support.. kadang ade gak aku support kawan2 yang mane kalau aku takde mase nak jumpa diorg aku support melalui skype atau Yahoo Messenger(YM) kalau diorang ade masalah dgn Pc atau Lappy diorang … nak jadi kan cerite, malam tu aku ade support satu member ni… budak opis aku gak… die mintak ajar untuk reinstall satu driver ni kat PC die… kami berhubung melalui skype malam tu.. kire buat video conference la aku dgn die ni.. aku panggil awek ni izan… sambil menunggu installation progress, aku borak2 la dengan dak izan ni, tibe2

Izan : issshhh!! bising laaa.. sape yang belum tido tu? tak clear ape yang syib cakap tadi..
(sedangkan aku sorang je kat bawah tu.. TV pun dah tutup… so, aku terus perhati keliling aku…confirm aku sorang! Ok,aku layankan izan..)

Aku : housemate saye… diorg 2 orang ni kalau borak memang macam 20 orang… dah zan, bebudak ni dah naik bilik.. (sedapkan hati)

aku mule rase ade yang memerhati malam tu… tinggal lagi bape persen nak abis install, tibe2 izan offline… ingat line internet die ade problem, aku tunggu ar.. dekat setengah jam aku tunggu, aku terus call hp die…

Aku  : zan,kenape offline?
Izan : semak la kawan syib kat blakang syib tu tadi… kalau hensem takpe gak  (aku terkedu jap…)
Aku : tu la… terperanjat saye tibe2 budak ni ade kat belakang… die turun minum la zan… haus katenye… takpe… die dah naik pun…. so,camne tadi?  
Izan: dah siap… tq syib... offline je la…. izan nak tido dah esok keje… nak bangun pagi…

abis perbualan aku dengan izan, aku pun ke bilik air,wuduk… risau kene rasuk pulak tengah tido malam tu… hahaha… nak kan kepastian, aku masuk bilik amek toto, bentang kat ruang tamu, aku tido kat situ… malam tu Alhamdulillah, takde ape yang menggangu…

Errrr….Siape yang izan Nampak tadi??

KES 2 : aku ingat mase ni ade la dalam 2-3 bulan lepas kes yang 1st tu.. ade sorang housemate aku ni, kitorang panggil die Adi… tiap kali aku dah siap nak gi opis, bukak je pintu bilik, die akan lalu depan bilik aku untuk ke bilik mandi.. boleh kate tiap hari la macam tu…  macam dah set time plak… kadang die usik aku.. aku bukak pintu bilik, tibe2 die tutup kepale dengan tuala terpacak depan pintu bilik laa… kadang die sergah aku la… kadang aku berbulu je… die ingat klakar die buat mcmtu??

Tapi die memang kaki menyakat lakat dalam rumah tu…
ade satu pagi ni, macam biasela, aku bukak pintu, Adi ni pun lalu la macam biase.. tapi kali ni die menonong je masuk bilik mandi… langsung tak toleh dan tak tegur aku.. nampak gaye kelam kabut die tu, macam dah lambat… kali ni aku pulak yang usik die “tu la, merayap lagi tak ingat dunie... kat luar tu dah nak terang baru ko Nampak pintu rumah kan??

”pammmm!! Die hempas pintu bilik mandi tu…

dalam hati aku, lantak ko la nak marah2… time die usik kite takpe… aku pun keluar la rumah…sebab aku tumpang sorang lagi housemate aku yang same office dengan aku,  Din… aku masuk kerete, Din tegur aku..

Din : nape ko biarkan je grill tu macam tu? Nape tak mangga?
aku : Adi kan ade  tengah mandi tu… biase kan memang kite biar je grill tu macam tu…
Din : mane ade… budak tu  balik kampung ar… ade emergency… aku yang hantar die gi bus stand malam tadi…
Aku : (erkkk)….ok….ingat die tengah mandi….

Sah aku kene game lagi… aku keluar kerete, terus kunci rumah dengan rapi…. aku tak cerite pun dengan Din dalam perjalanan ke opis pagi tu… hujung minggu tu lima2 ade kat rumah, mase makan tengahari tu baru aku bukak cerite pasal kejadian tu… terus benti makan sekejap masing2…hihihi

KES 3 : ini kes bilik mandi… sume budak rumah aku dah terkene pasal ni… first aku kene pasal bilik mandi,  ade satu pagi ni, aku bangun nak mandi…nak gi keje la… pulas tombol pintu bilik air, berkunci… tengok bawah pintu, ade Nampak la cahaye lampu terkeluar dari bilik mandi tu… so,aku assume ade la orang kat dalam… aku masuk balik bilik aku, nyala rokok, duduk kat meja makan…tunggu turn mandi…dengar la bunyi air baldi dah mula melimpah2…

tunggu punye tunggu,abis rokok sebatang…  makin lame plak…air yang aku dengar melimpah tu, xde respond langsung…. maksud aku,mcm xde orang cedok atau guna air tu… korang cube faham sendiri la ape maksud aku…. ehee…. dekat setengah jam aku tunggu, Din pun turun dari bilik die…die Nampak aku tunggu, die pun duduk depan aku… masing2 termenung… ye la,masing2 baru bangun pagi kan… mamai2 la… bape minit tu tibe2 Din bersuare

Din   : ko tunggu ape ni Syib? Ko taknak masuk, bagi aku mandi dulu la
Aku  : Adi ade kat dalam tu…
Din  : kat dalam ape, die membute lagi kat atas tu…
Aku : yeke??

Ape lagi, aku gi kat bilik mandi tu,aku try pulas tombol pintu, tak kunci!! hmm! aku bukak la pintu bilik mandi tu, memang air baldi tengah melimpah... haishhh… segar terus bijik mate aku.. aku buat tak reti, aku bedal je mandi macam biase….

Adehh… Eden tokono laie…

Kes 4 : salah sorang housemate aku ni,kitorang panggil die Lan… Lan ni consider Ketua dalam rumah tu…  sebab die yang mule2 masuk dan uruskan rumah tu… kakak si Lan ni slalu gak datang rumah kadang hantar makanan… atau amek adek bongsu die ni makan kat luar… memang kiorang rapat la ngan akak si Lan ni… kitorang panggil die kak J… Kak J pun duk bujang gak…. dalam daerah yg same… ade satu hari minggu ni, petang, aku baru balik dari mane ntah, aku tak ingat… aku masuk pagar, tengah bukak mangga grill, kak J pun datang… die mintak aku panggilkan Lan… aku tengok kereta Lan ade kat depan rumah,aku assume Lan ade kat bilik die la… aku pun naik atas…ketuk pintu bilik Lan…

Aku : Lan!! Akak ko datang ni
Lan : Hemmm!

lebih kurang camtu je la respon si Lan… aku turun,nak bagitau kak J, Nampak Kak J tengah bercakap dengan HP… maksud aku, Kak J tengah engage… ”hah ok…ok…bye”
Kak J pun datang kat aku,

kak J : takpe syib, Lan ade kat kedai mamak depan tu hah… die dah tunggu akak kat situ dari tadi….
Aku :  (erk)oooo….ok….. tolong pesan kat Lan, bungkuskan saye milo ais ye kak….time kasih

Errr…yang reply aku td sape??

Hmmm.. Lagi dan lagi… kitorang terus di ‘game’… takpe…. tapi kitorang layan je… sebab blm tahap extreme lagi ganguan die… ade lagi la beberape kes yang aku tak reti nak citerkan kat korang kat sini… kisah dari housemate aku lagi... kalau ade yang menarik lagi, nanti aku share kan kat benang ni… InsyaALLAH…

Lan citer, mase die masuk rumah tu mule2, lalang depan rumah tinggi… tuan rumah tak jage rumah tu betul2… rumah tu 6 tahun kosong sebelum Lan mula sewa dulu… dan rumah tu sewa paling murah Lan dapat kat area situ… Lan upah orang mesin rumput untuk tebas lalang tu, die mintak tuan rumah untuk matikan tanah tu dengan simen atas tanah tu… sebab malas nak jaga rumput sampai berlalang lagi.. tuan rumah setuju…. mase aku start masuk rumah tu memang dah simen lantai dalam pagar…

6 tahun?? Kenape 6 tahun? Sewa murah tu… Sedangkan tempat kitorang duduk tu kire Hot area jugak la… pantang ade kosong, laju je orang masuk … nak tanye jiran pasal rumah tu, area tu memang agak privacy... pintu rumah masing2 bertutup je… nak tanye tuan rumah, mampus die takkan citer... cume ade satu hari ni, ade satu apek ni lalu depan rumah… aku dengan Din nak keluar gi makan mase tu… slow je apek tu berjalan… tiba depan rumah aku, die benti depan rumah, die tengok rumah, pastu die tenung je kitorang… pastu apek tu terus datang kat kitorang…

Apek : lu olang balu duduk sini kaa??
Aku  : ye uncle…why??
Apek : sula blapa hali lu duduk sini? ini lumah ok ka lu duduk??
Aku : sudah dekat 2 bulan uncle… so far ok... kenape uncle? (nak kan kepastian)
Apek : talak… wa Tanya je…


Apek tu terus blah... hampa… tu lah first and last apek tu tegur kitorang… terserempak lepas tu, tiap kali aku greet, die reply dgn senyum je… hampeh punye apek… kitorang masih tak dapat jawapan sampai ke hari ni… skarang ni dah nak masuk 3 tahun aku duduk rumah tu... dah cuba mcm2 cara…panggil ustaz dah, panggil bomoh pun dah…. buat tu, buat ni, still ade gak lagi… ade orang cakap kalau gangguan tu dah buang pastu datang balik, sebab kes bunuh diri dalam rumah tu… kire yang berlegar tu, si polan yang bunuh diri tu... sebab tu tempat asal die… faham2 la sendiri… ntah laa…wallahualam… tak brani nak sentuh pasal tu… bukan bidang aku…


so,tu lah antare kisah misteri yang berlaku kat rumah sewa aku…kitorang masih mencari rahsia atau punca sebenar…kalau dah dapat jawapan nanti,aku share dengan korang yek…

sekian…

=================================================
from author uncle_syib cari forum



=================================================
cerita lain pulak
=================================================

ermmm...an ada sekali pernah kena juga..
haha tpi segan sikit nak cite...
senang cite nya..an berbedio call dengn sorang duda anak 2..
die duduk kat lantai bawah..anak dia lelaki dlam 10-11 tahun dah tido atas katil..
yang abgnya pulak main game kat katail sebelah..
kira ayahnya sibuk bedio call dgn an sambil duduk kat lantai..
tgh sedap2 sembang..an nampak ada perempuan..rambut pnjang sangat..dengan jubah hitam..tengah baring kat atas katil sebelah ank dia yang tido tuh.. an pun cakap la..."aihh bang..bawa pempuan masuk bilik..berani pulak bedio call saya.."

dia mati2 tak ngaku..lepas tu..dia tnya kat mana..an cakap la..kat blakag abg tu..sebelah adik tengah tido..
bila mamat ni toleh..die kata takda apa..
tapi perempuan atas katil tu..terus duduk bersimpuh..muka memang tak nampak..tpi rmbut dia berjurai smpai jatuh birai katil
bayangkan la..betapa rasa nk pengsan..
walopon tak nmpk muka dia..an tau dia tengah pndang an... 
cepat2 an off kan bedio call...

sejak tu..serik la nk bedio2 call ni..hehhe



=================================================
cerita lain pulak
=================================================


Pengalaman aku sendiri, sebulan sebelum abang ipar aku meninggal aku kerap mimpi didatangi lelaki berkain kapan... Tapi rupa berlainan... Sebulan aku hidup dalam tekanan... Asal tido malam je mimpi lelaki berkain kapan datang... Sampai aku tak leh nak tido... Risau siapakah yg akan meninggal? Aku jadi murung...

Dua minggu sebelum dia meninggal, aku sedang berehat di ruang tamu tiba tiba aku ternampak lintasan abang ipar aku kemalangan motor dan pakai baju biru nak pi keja.... Menggigil aku time tu...

Dua minggu kemudian memang dia kemalangan dgn motor nak pi keja, pakai kemeja biru.... Terduduk aku masa tu

Kisah lain, dua bulan sebelum mertua aku nak meninggal, badan aku kerap menggigil ketakutan... Perasaan macam aku akan kehilangan seseorang... Masa tu dua bulan hidup aku resah sebab aku takut siapa pulak nak meninggal... Masa tu aku terfikir mak aku kat kampung... Aku kerap nangis sampai menganggu aktiviti seharian aku...

Dua bulan kemudian mertua aku neninggal...

So bukan ke tu macam bala ke? Sampai menyebabkan aku tertekan... 


Itu baru dua kisah... Kisah lelain ada lagi... Tak ke haru aku rasa

No comments:

Post a Comment