Thursday, February 23, 2017

Kisah Seram: Kawan aku Bunian??!!

Assalamualaikum WBT..
Hai forumers...Syib in da house…feedback dari 1st thread aku aritu,Alhamdulillah….banyak bagi aku semangat untk aku teruskan berkongsi pengalaman silam aku….untuk 2nd thread ni,aku akan kongsikan kisah kawan aku…nak kate aku takde kene mengene tu,macam mane ek?? aku ade gak mase kejadian tu…ahh,korang layan je la…pening kepale otak aku nak explain…haha..
so…jom chill….
Bismillahirahmanirahim….


Kawan aku Bunian??!!
Mase ni umur aku awal belasan tahun…rutin harian aku,habis sesi sekolah pagi,sambung pulak sekolah agama lepas zohor..malam lepas maghrib,pergi kelas mengaji pulak…kalau hari ‘cuti’ mengaji, gi kelas tusyen pulak..memang fix mase aku 1 hari…cita2 nak jadi pilot punye pasal…haha…last2 masuk sector IT….

Yang berkaitan dengan cerite kat atas,mase dalam sesi kelas mengaji aku..aku belajar ngaji kat satu rumah guru ngaji ni.tak jauh dengan rumah aku…jalan kaki je la ngan kawan2….name guru ni, Ustaz Salleh..kelas aku tiap selase hingga khamis..cara ustaz salleh ni,die tak mengajar ramai2…satu sesi untuk 5 pelajar je..satu hari die mengajar lebih kurang dalam 2 jam..dan satu hari kami akan belajar 7 ayat je dari setiap juzuk..ustaz salleh ni memang garang…

kalau dalam 5 orang tu ade sorang yang tertinggal,lima2 kene tunggu yang sorang ni sampai lancar…dan yang paling best, siape yang paling cepat dalam minggu tu, ustaz salleh akan bagi hadiah…contoh,al-quran antik,al-quran emas,alquran halus,minyak atta,eh,macam2 la..memang barang2 ‘old school’….tapi masih molek di jage rapi oleh ustaz salleh…tiap2 minggu mesti ade salah sorang dari kitorang yang dapat…so,memang semangat la nak belajar..

Salah sorang dalam group aku ni, name die amin…amin ni agak lurus bendul orangnye…satu hari tu,kitorang gi ngaji la macam biase..dalam perjalanan,Amin tanye,’bunian’ tu ape? Betul ke bunian tu wujud?? Dah masing2 agak sebaya dengan si amin,tak reti la kitorang nak explain….so,aku suruh la amin tanye ustaz salleh lepas ngaji jap lagi…malam tu kitorang ngaji la macam biase…elok habis je,amin pun bukak mulut la tanye ustaz salleh pasal ‘bunian’ die tadi…

Ustaz     : Kenape amin tanye??
Amin     : ayah saye bagitau..die cakap kat dunia ni ade 2 manusia..1 kite ni,2 bunian…
                 tapi saye tak percaye la ustaz.kalau ade,saye tak prnah nampak pun...
ustaz     : xpe,esok, ustaz terangkan kat amin ye..dah lewat ni..

takde jawapan untuk si amin,kitorang terus gerak balik..
tak sabar nak tunggu esok…macam menarik je…kitorang  pun nak tau gak….
Tiba esoknye,kitorang sampai rumah ustaz salleh dengan penuh semangat…

Seperti biase,tiap hari kitorang sampai rumah ustaz salleh,kitorang akan solat isyak berjemaah..habis solat baru la mule mengaji..tapi haritu, nampak kat sebelah sejadah ustaz salleh ade lipatan kain putih dengan sebijik bantal…tak pernah ade sebelum ni..dalam hati aku,mungkin ustaz baring kat situ sementara tunggu kitorang sampai kot…so,aku ignore je..

Selesai solat isyak malam tu…uztaz tanye amin..”semalam amin tanye pasal bunian kan? Betul ke amin nak tau pasal bunian?” amin angguk…ustaz salleh amik kain putih tadi,die tebar atas amin,pastu tibe2 amin rebah dalam kain putih tu…ustaz salleh angkat kain tu,aku Nampak amin macam pengsan..kain putih tu ustaz salleh lipat memanjang,pastu die baringkan amin atas kain tu.bantal tadi tu la alas kepale amin..

”jangan risau,amin tidur je tu…habis kite ngaji nanti,bangun la die tu..harini kite biarkan amin ‘rehat’…”

Kirorang mule la ngaji macam biase..aku kurang fokus malam tu sebab kenangkan keadaan amin…ak tau la yang lain..dah hampir habis kitorang ngaji, aku nampak kaki amin bergerak2…tapi mate still tutup..ngam kite habis ngaji,amin terus duduk sambil nangis peluk bantal yang alas kepale die tadi…ustaz salleh terus dakap amin..ustaz salleh macam bace sesuatu lepas tu die tiup atas kepale amin..nampak la yang macam die baru sedar….

Sepanjang perjalanan balik,amin langsung tak bercakap…mate die melilau..tengok kiri kanan,kadang tu die toleh ke belakang..nampak die macam trauma..kitorang tanye pun die tak jawab..biase die la orang paling kecoh dalam kite berlima…

Esoknye kitorang cari die kat skolah,budak kelas die cakap amin tak datang..kat sekolah agama pun tak jumpa…jumaat memang takde kelas ngaji..sebab jumaat sampai isnin giliran ustaz salleh imamkan jemaah kat masjid..so,tak jumpa la si amin ni…kitorang tunggu la sampai minggu depannye…

Isnin tu amin masih tak sekolah…aku dapat jumpa amin hari selasa malam kat rumah ustaz salleh..die sampai lewat sikit dari kitorang..tapi die sempat la join Jemaah isyak kitorang malam tu…lepas selesai solat,ustaz tanye amin,ape yang berlaku minggu lepas…

Cerita Amin :

Lepas kene selubung dengan ustaz Salleh, amin sedar2 die terbaring kat bawah pokok pisang dalam satu kawasan kampung.. mase tu dah siang.. lepas tu datang sorang pakcik.. ntah ape name.. amin ade sebut, tapi aku tak ingat.. xpe, kite letak la name die Pak Man la eh…

Pak Man ni owner kebun pisang tu… agak die nampak amin macam lost, die bawak la amin balik…dalam perjalanan balik ke rumah pak man,  amin tengok keliling sume orang kampung tu pakai kupiah… perempuannya pun macam tu… semua bertudung.. takde yang free hair dari kecik hingga ke dewasa.. amin kebetulan pakai ‘suit’ ngaji die malam tadi.. memang cun r masuk channel..

suasana kampung pun agak purba.. sebab motor kereta semua antik2 belake… sampai kat rumah pak man, amin kenalkan diri… pak man tanye die datang dari mane… amin sebut la name taman tempat kitorang duduk.. pak man cakap takde name taman yang amin cakap tu kat situ… pak man assume amin sesat.. amin jadi makin gelisah la… die menangis sepanjang hari kenangkan parents die.. sebab amin ni anak tunggal… pak man cube la pujuk amin dalam satu hari tu… malam tu, pak man janji esoknye akan cari ‘taman’ yang amin cakap tu..

Seperti dijanjikan, lepas sarapan pagi, pak man bawak la amin untuk cari ‘taman’ die tu… pak man tanye la orang2 kampung yang berselisih dengan mereka.. takde sorang pun tau pasal ‘taman’ tersebut.. mereka berdua kecewa… pak man cakap, kalau 3 hari cari rumah amin masih tak jumpa, pak man janji akan amek amin sebagai anak angkat.. dan duduk dengan pak man selagi tak jumpa rumah amin… memandangkan anak pak man semua perempuan dan belum ade anak lelaki lagi mase tu…

3 hari berturut2 cari , masih tak jumpa… confirm la amin jadi anak angkat pak man.. since hari tu, pak man jage amin macam anak sendiri… jage makan / pakai amin…. hantar amin gi sekolah… pak man membesarkan amin dengan penuh kasih sayang katenye… walaupun berat hati, lame2 die selesa dan amat serasi dengan keluarga baru die tu..

bak kate pepatah,orang berbudi,kite berbahase, tamat sekolah zaman sekolah Amin, dia lah yang usahakan kebun2 pak man demi menyambung warisan pak man.. memandangkan pak man dah makin tua dan Amin satu2nya 'anak' lelaki pak man.

dipendekkan cerite, dewasanye si amin, pak man satukan amin dengan salah sorang anak pak man.. hasil hubungan diorang, amin dikurniakan seorang cahaya mata… ’hero’ katenye… so, mereka bahagia la hidup hingga anak mereke ni mule sekolah…

nak di jadikan cerite, satu hari, anaknye pulang dari sekolah dan terus mencari amin di kebun.. kebetulan mase tu amin tengah kutip buah pisang untuk di jual…. agak terkejut si amin, sebab anaknya tu tak terus pulang ke rumah.. tiba anaknya, terus ditanya “ayah, ape beze manusia nyata dengan kite yang ‘BUNIAN’ ni ayah??” amin pun,”haaaaaa??!!!!” amin terus tak sedar… sedar2 die dalam rumah ustaz salleh….

Macamtu la kisah si amin…

agak mengarut kan??
Berpuluh tahun hidup kat situ rupenye satu hari pun tak sampai duk kat rumah ustaz salleh…

Tapi, lepas dari haritu, perubahan yang sangat ketara terhadap diri amin… ’lurus’nye dah hilang…amin nampak lebih matang dari kitorang.. kadang2 kite buat bende tak betul sikit, die akan nasihat…dah macam orang tua dah si amin tu… padahal sebaye je.. nasihat2 die semuanye logik dan boleh diterime… mungkin sebab die dah ade ‘anak’ kot.. tu yang mematangkan die…

Tak tau la samade amin hanye mimpi waktu tu, atau die betul2 pergi ke alam ‘bunian’…wallahualam… Allah je yang tau sejauh mane kebenaran perjalanan si amin….  Ustaz salleh pun takde komen banyak pasal benda ni… mungkin amin agak istimewa… tp die memang dah banyak berubah… die seolah2 bukan rakan sebaye aku time tu…

Bile sekarang ni aku fikir balik pasal hadiah yang selalu ustaz salleh bagi (barang2 antik), untuk murid die yang cemerlang tiap2 minggu tu, besar kemungkinan ustaz salleh ade kaitan dengan ‘mereke’… 1- sebab kalau barang antik tu ustaz salleh punye, takkan die boleh bagi suke2… pade aku, ade sentimental value tu….  2- die boleh hantar amin ke ‘sane’..

Wallahualam la…. aku tak brani nak komen lebih… aku just nak share pengalaman aku dengan korang je… so, korang nilai la sendiri…. ok…

Sekian,

================================================
kisah 2:

ok, amik masa kjp sblom sibuk dgn keje..

Perkara ni da lama berlaku masa aku sekolah menengah dekat asrama dulu. Sekolah aku tu baru je dibuka dan kami merupakan 1st batch kat situ. Tapak asal sekolah tu ada la ladang kelapa sawit ; sekolah tu pun nun jauh kat ceruk mana ntah. So boleh bayangkan la apa yg ada kat situ kan. Walaupun rasa curiga nak ke sana (sbb lips ni penakut sebenarnye) tp aku pegi jugak la sbb excited benor nak masuk sekolah asrama ni.

Banyak gak kes penampakan entiti yg berlaku kat sekolah aku sampaikan ada student lelaki yg cuba panjat pagar sbb nak lari dari sekolah. Yg ni aku tatau sgt cerita sbb mlm kejadian kecoh sekumpulan student lelaki mengejar seorg student ni yg panjat pagar lps diusik sesuatu - yg ni confirm bkn bunian tp entiti lain..

Kisah bunian ni bermula bilamana tiba2 kami diminta oleh warden asrama untuk membaca surah yassin setiap mlm Jumaat ; buat sembahyang hajat. Alasan warden masa tu sbb nak dekat exam. So kami yg tatau cerita ni buat je la seperti yg disuruh. Tapi yg peliknye bacaan yassin ; solat hajat tu dibuat dlm dorm saje bknnye di surau sekolah spt kebiasaannye. Masa tu aku x syak ape2 lg ; mmg x nak amik tau sgt la knp mcm pelik je arahan warden waktu tu. Tak brape suka dgn cerita2 misteri ni sbb tau diri penakut tp skrg mcm da addicted plak.

Tak lama kemudian baru la ada student yg bercerita kisah sorg student perempuan ni (kita panggil Ayu la eh) yg selalu kena kacau dgn bunian. Kira mcm rumours la time tu ; masing2 x nak percaye. Kami fikirkan mesti Ayu ni stress study smpi ternampak benda yg bukan2.  Bayangkan sampai Ayu kata org bunian tu selalu je tunggu dia kat depan pintu kelas setiap kali waktu blaja nak habis...  Mmg masing2 pucat lesi la bila dpt tau termasuk cikgu-cikgi kat situ. Padahal xde sape2 pun kat pintu kelas tu.

Sampai satu tahap kami digemparkan dgn keadaan Ayu yg tak bangun2 dr tidur. Org lain sibuk bersiap nak pegi kelas tp dia x bangun pun walau da gerak byk kali. Roommate Ayu da nangis2 kat tepi katil dia sbb tgk dia da terkujur mcm tu. Terpaksa la panggil ustaz masuk ke asrama perempuan ; buat sesuatu utk panggil Ayu blk ke alam nyata. Waktu tu kami xde ustazah lagi kat sana jd pilihan yg ada hanyalah ustaz ni saja. aku bknnye roommate Ayu tp kami yg dkt kelas suda kecut perut gak la. Nak study pun takut, walhal jauh je kot hostel tu dgn kelas kami tu kan

Akhirnye Ayu ni sedar dr tidur. Tatau la camne ustaz tu buat - ada la tu ilmu ustaz ni agaknye. Selepas tu Ayu dibawa balik ke rumah oleh parents dia. Lps dr kes tu baru la roommate Ayu bercerita kat kami ape yg jd sebenarnye...

Sebenarnye bunian ni da lama follow Ayu, bunian ni ada la seorg perempuan ; dia sgt sukakan Ayu dan ingin jadikan Ayu kwn kpd anaknye. Anak bunian ni perempuan juga. Frankly speaking Ayu ni mmg baik la budi pekerti ; juga cantik bdknye . Lembut ; sopan. Mmg budak baik2 la... x mcm aku ; the geng yg haru-biru ni. Menurut cerita Ayu bunian ni selalu aje ikut dia kemana-mana, sampaikan ke tempat kami nak sterika baju pun dia ada. Tp cuma Ayu aje yg boleh nmpk. Ayu mcm x nak la ikut permintaan bunian ni.

Setakat berkawan mcm2 tu aje la  dia pernah suarakan hal ni pd warden ; cikgu2 yg lain. Cikgu ; warden x nak buat kami semua panik jd cuba nak selesaikan hal ni diam-diam. Itu yg sampai keluar arahan baca surah yassin setiap mlm Jumaat ; buat solat hajat. Tapi kesannye slps tu Ayu kena marah dgn bunian ni plak. Boleh bunian ni kata mereka pun boleh juga baca surah yassin ni kenapa suruh kawan2 yg lain baca yassin tiap2 mlm Jumaat. Perghh.. seram giler time ni bila aku dpt tahu.

Ayu ni baik sgt, sampaikan lps kena mrh dgn bunian ni pun dia still x nak keluar dr asrama tu. Selagi dia ada kat hostel selagi tu la bunian ni follow aje dia ; minta Ayu jd kwn pd anaknye. Ape maksudnye eh?? Bukan ke mcm dia nak Ayu masuk ke dunia bunian?

Oleh kerana kami selalu buat solat hajat ; baca Yassin maka bunian ni mcm bengang la.. Sudahnye pd hari yg dia x bangun2 tu bunian ni rupanye da bawa Ayu masuk ke alam mereka jalan2. Menurut cerita Ayu bunian ni cantik2. Tp x pasti la plak pakai tudung ke tidak - aku da lupa. So Ayu sempat la berada di alam tersebut kenal-kenal dgn org di sana. Tapi bila sampai masa Ayu nak blk bunian ni x nak hantar Ayu pulang. Dia kata pandai2 la Ayu nak blk camne.. huh! Giler btol bunian ni nakkan Ayu. Sudahnye Ayu pun jalan la kat alam tu pusing sana-sini nak cari jln blk. Itu yg dia x bangun2 walau da dikejutkan byk kali.

Sampai la Ayu tiba di satu simpang, tp dia tatau jln mana nak pilih. Tiba2 Ayu nmpk dihujung simpang tu mcm ada cahaya terang so Ayu ikut je la jalan tu sampai la dia tersedar dan lihat ada ustaz & roommate yg lain nangis2 kat tepi katil dia. Lps tu br dia tau yg dia x bangun dr tido sejak dr awal pg. Masa sedar tu seblom zuhur kalau x silap.

Lps dr tu trus parents Ayu bawa dia blk ; berubat. Kesian gak kat dia sbb kena keluar dr asrama tu. Walaupun pengetua izinkan Ayu blk semula ke asrama lps berubat tp parents Ayu amik keputusan utk sekolahkan Ayu di sekolah biasa aje.

Bila aku dgr cerita dr roommate Ayu ni rasa mcm nak pingsan pun ada. Tak sangka sampai mcm tu sekali bunian ni kalau sukakan manusia.

Tamat..

================================================
kisah 3:


aku pun ada nak share pasal bunian nie.  akak ipar aku ade makcik dan ade kena mengena ngan bunian.  memula aku dengar tu macam mengarut.  tapi sebab jadi depan mata aku so pecaya la aku.

Tahun lepas, akak ipar aku tengah pregnant then bila pregnant badan dia ade macam ada gatal2 yang bentuk serupa dengan ranting kayu, daun pokok2 n bunga2 hutan. jadi sepanjang pregnant tu selalu gatal2 la.  sampai jumpe pakar kulit la. tapi still tak baik.mak aku ckp maybe alahan pregnant. sepanjang 9 bulan tu ade je la bende tuh.

bila da besalin, opah aku datang la jaga dia kejap.. mandikan akak ipar aku tu.. tengah nak mandikan akak aku tu, opah aku pelik patutnya kalau alahan pun xkan la smpai bentuk2 cmtu,. pastu dengan selamba opah aku tanya...  ko ni ade keturunan bunian ke? akak ipar aku ckp... ehh, camne opah taw? lepas tu opah aku diam.

dalam diam2 tu, rupenya opah aku dapat mimpi. rupanya bunian tu nak anak sedara aku yg baru keluar tu, dia cakap dari dalam perut lagi dia nak tapi sebab abang aku tak bagi. sebenarya abang aku cerita tetiap malam dia akan dapat mimpi bunian tu nak ank dia, akak ipar aku pun dapat mimpi yang sama..  then abg aku letak nama anak dia malik ashtar maksud dia ape tah tapi kuat sampai bunian tu tak boleh nak pegang, sebab tu dia bagi gatal2 kat akak ipar aku. sampai skrg dia tengok dari jauh je ank sedara aku tu.kekadang aku nampak gak kelibat orang macam duduk kat buai anak sedara aku. siap pkai baju kurung putih n bunga kat tepi serta selendang.

gatal2 dia pun hilang terus lepas opah aku mandikan dengan air ubat. mcm yg aku baca kat tread nie, bunian nie kulit bersih, putih..  so memg keturunan akak ipar aku jenis mcm tu.

sekian cerita tumpang kat tempat tt.sorry tt.

No comments:

Post a Comment