Monday, October 16, 2017

Reading a Nutrition Label..

hari ni opis akak panggil dietitian utk ajar kami baca nutrition label
meh akak share beberapa slide yang penting
untuk reference akak jugak nihhhh

ini apa2 yang kita patut amik lebih atau kurangkan


jenis2 fat and perhatikan trans fat ye; takleh amik nih

ingat cholestrol hanya ada dlm animal produk



protein; antara source nya

vitamin n minerals juga penting ye

sodium; ingat hanya 2400mg in a day
dan kalau DV is 5% je dikira low sodium
kalau makanan with 20% DV of sodium; it contain high sodium!!

contoh2 makanan dengan sodium
kesimpulan nya; kurang kan bottled food, canned food n dried food 

ini juga penting 5% DV dikira low dan kalau 20% and above is high

tengok comparison antara 3in1 coffee; creamer n kopi serbuk tu
elok lah kita amik kopi serbuk aje ye.. 

pastu kalau label kata fat free, cholestrol free n transfat free tu; bukan nya betul
depa boleh letak free semua2 tu kalau kandungan nya below 0.5% and below
makna nya masih ada ye deknonnnn

sugar free and low sugar tu pun
kena check bebetul deknonnnnn
nipu jek semua2 tu

gluten n lactose free; pun tak membantu apa sangat

ini pulak maksud nya kalau sodium free or no sodium

ada label2 yang ada traffic lite nih
tapi kat Malaysia nih takde sangat

perbezaan antara condensed milk dengan evaporated milk
kita pilih evaporated milk ye

whole grain n white grain
pilih lah whole grain; walaupun dia buruk sket ye

kesimpulan nya..    kurangkan processed food ye adik2
processed food : canned, bottled, dried, belacan n ajinomoto (MSG)
masak kat rumah; so kita tau apa bahan yang kita guna kan

boleh ni kak jamu..    kita eat healthy!!

Friday, October 13, 2017

MAPS - Movie Animation Park Studio, Ipoh Perak..

yeahhh hari nih kita cuti2
bawak anak2 ke MAPS, Perak
theme park baru yg bukak kat Malaysia nih
best sangat

cuma nya satu zone (DreamZone) tak bukak lagi
akak suggest lepas DreamZone bukak kita gi lagi
syok ohhhhhh

kami gerak kul 7 pagi dari rumah
so abang driver kena sarapan dalam kete ajo
bukan abg driver ajo, semua2 sarapan dlm kete
benti gerai tepi jalan tu, bungkus kuih2 dll

kul 10 pagi sampai dah sini
orang tak ramai lansung sebab kami gi hari keje kan
akak memang suka gi weekdays nih
taman ni kami yang punya!!   haaa gittewww


bergambar kat entrance dulu

luas kawan nihhhhh syok ohhhh
sakan berjalan; dari 10 pagi sampai 6 petang tu dpt akak 10k steps tau

sekitar center stage
best sangat2; ala2 USS depa buat..


ride asteroid attack; memula ni berani pandang2 jeling2 ajo


nama apo tah  nih, sakan anis adam naik sampai dua kali



yang bising2 tu suara si anis lettewwww
veri de minah tu; suara dia aje dengar
depa naik 4 orang je masa nih

lepas tu masuk dlm bilik untuk gambar2 gini







berani perati ajo menda nihhhh
tak berani nak dekat..    

pastu bumper car, kami berempat aje langgar sesama sendiri
ekikiki laju eh menda nih; nak berpusing rasanya













ride yang ni depa naik berdua aje
siap depa offer nak second round tak
apa lagi kan; second round it is!!

ini tempat makan ni; ala2 star ship gitu



ini pulak persembahan drift cars dari team stunt legends
best gile!!

bergambar dengan stunt men nya..
bebudak ajo depa nih ehhhh
bawak kete kemain ganas lagi
sangat2 professional






anis adam dok ushaaaaa jek asteroid attack tu dari jauh
abang2 yang jaga ride tu dok la panggil2 depa bedua..

akhir nya depa sahut cabaran abang2 tu!!

dah petang sgt time ni, kul 4petang dah kot
baru masing2 berani nak layan
depa bedua aje naik menda ni

sekali tu je la naik nya
tak berani katanya nya naik lagi kik3



suara anis jek dengar, suara adam lansunggggg tak dengar2 dah
keh3

buai ni pulak 3 kali layan nya


nak balik dah, so bergambar keliling park


haaaa zone ni la yang tak bukak lagi tu
tak sure bila depa nak bukak
but once open, kami nak gi lagi..   best!!

theme park tutup at 6pm kalau weekdays
time weekend depa tutup at 10pm
so lepas kul 6pm kami pun gerak balik
sampai rumah dlm kul 10malam gitu laaaa

memang boleh ye nak gi balik hari je
tak jauh mana, dlm 3 jam driving aje
cuma kalau weekdays, jalan jem sket kat KL nih

park nih..   fully recommended, tapi lepas DreamZone bukak eh?