Friday, November 17, 2017

happy beday adam..

beday yang ke 15..
anis hari tu gi makan2 kat ikea
adam makan2 kat secret recipe ajo











lepas makan kena burn balik..   kik3



Thursday, November 16, 2017

"Shake the Sugar Habit" talk by Dietitian from Beacon Hospital

talk by dietitian Reshmy
best dia nih, banyak cerita2
senang faham, dia siap ajar semua term2 medical tu


ini orang nya, comel aje

malaysian punya statistik, ramai yang dpt diebetik



apa itu HbA1c - ini ialah glycated haemoglobin
kita mungkin boleh tipu dgn eat well masa nak buat bacaan sugar in blood
tapi dgn bacaan HbA1c ni, takleh ye
sebab Red Blood Cell akan simpan 120 hari of sugar in blood
jadi dgn BbA1c ni doktor tau kandungan sugar in blood kita







kalau nampak ada orang yg hypo camni
bagi dia fresh oren separuh dulu pastu tgk keadaan nya cemana
bagi madu atau gula yg kita dah larutkan dlm air


banyak benefit exercise nih ye


carbs bukan dari nasi aje ye
tapi elok la kita amik yg complex carbs


simple carbs akan buat kita cepat kenyang tapi pastu cepat lapar semula
pastu mula la makan merapu2 cam kuih2 manis 






banyak nama2 sugar nih sebenar nya
kalau nampak nama2 ni dlm ingredient, it is sugar..

jadi kena study nutrion labels betul2 katanya
4gm of sugar sama dengan 1 sudu kecil gula!!


berapa kandungan gula dalam buah2an kita tu?

minuman segera pulak...

juga snacks!!





kesimpulan nya..    hati2 dalam pengambilan gula kita eh

Tuesday, October 31, 2017

HHD - Nutrition is Fun (High Blood Cholesterol)

today got talk about Nutrition is Fun (High Blood Cholesterol) by Dietitian from Beacon Hospital.

this is the dietitian..

meh tengok slide nya..