Thursday, April 20, 2017

my harapan

hari ni akak join CSR activity dgn opis
selama nih tak penah2 join ye
dah dok 10 tahun kot dgn DHL nya
skrg ni baru ada confidence nak joinnn

pakai baju CSR opis, akak muat dah XXL ye
best sungguhhhhhh

program start at 2pm sampai 5pm
so pagi tu settle kan apa2 keje dulu dari opis

itu kami nya CSR champion, Giorgio Catucci..
rajin nau dia nih join segala CSR volunteer program
kami car pool aje ke sana

dah sampai ke DECTAR UKM
kemain besau lagi dewan nya n 4300 students first year terlibat sama

ini program nya, Public Lecture on Social Business
and kami dari DHL as facilitator
wahhh macam terel2 la akak kannn

kami gi ber5, sorang lagi tak amik plak gambau nya

yeahhh ini gambar kami berlima
5 orang aje wakil DHL IT hari nih

punya ramai kanak2 nihhh
sebaya anis je ni kannnn
sebaya anak akak..    wahhhh kertu akak ye

semoga they dapat something tru this workshop
belajar rajin2 ye adik2 semua..


Wednesday, April 19, 2017

IT Starts with us workshop..

pagi nih ada workshop pulak
seb baik sejam setengah aje
tak larat nak layan menda2 gini tau

tu, faci nya akak nya coach
n kebetulan dlm sesi nih ada bakri n ayik skali
layannnnnnn

pastu gedik2 amik gambo dengan member opis
seb baik dia rajin melayan

ni gym buddy akak nehhhh
rajin gak ajar akak cemana nak workout2 segala

haaaaa nampak tak beza nya tu
kekekekekeke itu la niat nak amik gambau nya
kik2 nak wat comparison ajo
yeahhhh boleh ni kaknonnnn




Friday, April 14, 2017

yeahhhh.. let's do this..

meh akak cerita my weight loss journey sket..

nampak tak akak memang udah begau dari 2010..
kik3 sebenau nya dari sblom2 tu lagiiii
lepas2 kawin tu terus membina badannnnnn

pastu, tahun 2014 tu, dah tak muat tau pakai jeans year 2010 tu
yeahhh deknonnn makin membesau, tak mo turun2 dah
akak dah gibab dah, bukan tak cuba banyak menda
segala pil2 kurus, krim2 kurus, serbuk2, segala akak coba
tapi result nya, tudia!!!  year 2016, naik bagai di pam2

dan penyakit mula hinggap
akak ado hypertension n diabetics cuolssss
makan ubat HBP tu 10 mg
n ubat diebetic 850mg 2 bijik sehari

pastu pada aug 2016 lepas, ada program biggest loser kat opis akak
member lunch akak pun soh la join..   hoi sentappppp dekkk!!!
pasal dia tu lelaki, kalau girl, hakak dah putus sahabat kot
dengan guys nih akak memalu sket..   kik3

senjak tu laaa bermula journey akak ye..
memula tu akak start dengan 2 kali workout seminggu
satu hari sejam dok workout dlm gym, sehari lagi, jalan2 dlm 4km
kami demok2 dlm group tu, ada 5 org
dan ada sorang coach (staff DHL gak)

coach kami very de hebat ye
dia hari2 check kami makan apo
no rice, no noodles, no sugar and no bread
pastu tido kena cukup 8 jam sehari
air kosong, sila minum 3 liter sehari
tiap2 hari dia akan pastikan semua nih cukup

memula tu akak bantai segala lauk pauk ye
masak lomak, gulai asam podeh ye lahhh tekak melayu kot
ko hagak akak lalu ke tetiba nak eat clean kan??
lepas 3 bulan tu, abis program biggest loser akak lost 18kg!!
and doktor cut half dosage ubat2an akak
from 10mg ke 5mg ubat HBP
and from 2 bijik sehari ke once a day aje utk diebetics
wahhh hepi sungguh2 akak, walaupun akak tak menang program tu

akak terus kan lagi, kali ni akak lebih strict
masa lunch akak kayuh beskal 40 minit
lepas opis pun akak kayuh lagi 40 minit
tambah dengan rowing 20 min
tambah dengan angkat weight sket2
akak tak larat cuols nak angkat banyak2

makan pulak, akak bawak bekal hari2 ke opis
sarapan tolo rebus/separuh masak aje kat rumah
memang akak betul2 kali nih..
lepas 35 minggu, hari nihhhhhh
akak berjaya loss 33kg dah..

suar tahun 2010 nih akak tak muat dah
akak bagi charity, depa nak wat beg katanya..

dan paling best, doktor dah stopkan dua2 ubat akak
akak dah free dari HBP n diabetics cuols!!
alhamdulillahhhhhh..  yang ni paling best skali
takyah nak makan ubat dah 

semua nya akak buat tanpa pil2 kurus segala
pure diet n workout aje..   kik3 boleh cuolsssss

masih jauh perjalanan akak nihhhhhh
akak hadap jugak2 uolsssss

gitu akak sblom start dgn weight 125kg
n today with 92kg
skrg dah susah sket nak turun dah nihhh
akak redahhhhh jugak2


jadi, if akak yang dah kertu nih (umo 42 dah cuolsssss) boleh..
uols yang moda belia pun mesti bolehhhhhh
mehhh kita sama2 kayuhhhh beskal laju2

penat tu memang penatttttttt
tapi bila tengok result..   hilang penat
makin rasa nak kayuh laju2

ok semua..    lebiu!!!
caiyok2 kak jamu!!


Tuesday, April 11, 2017

Derma darah

pagi yang ceria hari nihhh
ada program blood donation kat opis pagi nihhh
akak nak cuba derma darah
dah lama takleh derma
sebab sblom ni akak makan ubat  :)

week 35 katanya..


pepagi depa start kul 10am
kul 9:55 akak dah tercongok dahhhhh

yeahhhh akak boleh derma dah uolsss
walaupun nama akak di blok oleh pusat darah
sebab sblom ni kan akak penah try, tapi sebab makan ubat
takleh derma..

sekarang dah free ubat, akak boleh derma darah dahhh
alhamdulillahhhh..   best gile feeling dia

ohhh depa ni memang pro ye
cucuk jarum besau gajah tu tak rasa apa2 ye deknonnnn
masa depa cabutkan pun tak rasa
dan paling best, tak lebam pun tangan hakak ye
hebat adik2 pusat darah negara nihhhh

tudia adik2 pro tu..

dengan geng2 opis akak
hari ni akak derma 450ml darah..
best feeling dia..
so ada alasan kukuh untuk skip workout hari nih
n makan dengan banyak nya..   kik3

malam plak, encik afzan masak lauk2

tudia abam chef in action

ini lauk kami ini malammmm
sambal ikan bilis tempoyak
kalau encik afzan yang masak harus minyak nya melaut
gulp..

dengan sambal sadin
lauk orang have2 aje sekarang nih
mahai kot sadin satu tin sekarang!!

malam ni akak makan 2 keping roti serat
dengan sambal2 nihhhh aje
heaven nya dapat skali skala dapat dinner nih
ekkekekekekekek akak rajin skip dinner ;)

gitu la cerita akak sepanjang hari nih


Sunday, April 9, 2017

Adam sempot..

lama dia tak kena attack asma nih
siannnn dia, doktor kata season skrg nih
tapi skrg dia tak rasa dah semput tu tau

bila tanya dia tak kata dia nak neb
tapi bila sampai kat klinik kena neb
dua malam berturut2 kena neb nya
malam semalam n malam nih

kalau dulu2 dia akan cakap dia nak gi klinik n nak neb
sebab dia dah tak larat takleh nak nafas
skrg ni dia tak rasa dah dia kata

semoga cepat sembuh adammm
so aku amik la jugak2 


dia ni kalau amik gambau, memang suka buat muka
sabau je laaaaa

sekarang nih doktor guna abbreviation aje utk cause dalam MC ye
jenuh laaaaa cikgu2 nak kena google dulu

FYI:
AEBA: Acute Exacerbation of Bronchial Asthma (asma la nih)
URTI: Upper Respiratory Tract Infection (batuk selsema)

haaaaaa akak pun google siap2 nak check apemenda nih

semoga cepat semboh adik!!


Ahad kami..

pagi ni kami terus ke jenderam hulu, dengkil selangor
sebab nak brunch nasi ayam mafia dari kawan akak masa kat keje shell 
yeahhhh memang sedap ye, sambal kemain pedas lagi
memang mafia sungguh pedas nya

sampai2 tu order terus, boss nya takde

tu dia, pinggan encik afzan
nasi ayam yang banyakkkk dengan air tembikai gelas besau
besau sungguh2 gelas nya cuolssss, puas hati!!

dia ada keropok lekor n goreng pisang crispy jugak
yang best nya, sambal kicap dia nih, terbaik!!
pedas pekat melekat!!
memang kenyang sungguh2
alhamdulillahhhh

ohh ye, kena repeat lagi nih
anis n adam suka, adam sampai tambah sepinggan lagi nasi

belah petang pulak kami ke ahmad lim black pancake
pegi gerai dia kat bangi tu

ini peta ke sana

kami order nuttela cheese, perghhhh sedap deknonnnn
RM40 sebijik tu, dia ni apam balik then topping nuttela n cheese
ada banyak topping lain rege kemain deknonnnnn
takpe skali skala aje cuba2 kannnn

tu dia rege dia deknon2
boleh la try time2 gaji kannnnnn
akak try time2 gaji je cuolssss
mahai nau2

gini la ropa dia, nuttela n cheese
sedap, lembutttt aje





Saturday, April 8, 2017

W34

yeahhhhh week 34 dah perjalanan akak nih
akak dah sampai ke stage susah sungguh2 nihhh
berat tak turun2, saiz harus la tak gerak sama kannnn
perghhhh letih rasanya

tapi akak hadap kan jugak2 deknonnnn
kena kuat dah nih, kena tabah kena gigih segala

jadi akak kena up kan gambar2 utk semangat sendiri
jangan bosan eh..

ini nak zoom kat bahagian muka n leher aje
nampak bezsa sungguh2 kan?
anting2 ni akak tak penah pakai lepas beli
sebab nampak buruk sgt2
skrg dah ok pakai anting2 gini


ini pulak dari week 1 ke today
hmmmmm banyak la beza nya
boleh laaaaa, semoga akak teruskan usaha
caiyok caiyok!!

ini pulak beza dari december lepas
ok peha udah mengecil kan..
bahagian lengan n pinggang tu pun dah ok sket 

fuhhhh memang makin payah
tapi akak kena teruskan

boleh ni bolehhhhh..