Sunday, September 1, 2019

Day 2: Turkey; Istanbul > Bursa > Kusadasi

Hello Istanbul!!

Pemandangan pagi di Istanbul
jam dah menunjukkan kul 5:45am




Kami landed at airport baru they all
Ataturk Airport Istanbul
Baru buka bulan april 2019 katanya
Dan masih dalam pembikinan lagi
Belum siap 100% lagi

Kami touch down dalam kul 6.20pagi Turkish time
So perancangan nya tunggu local guide
And gerak ke Bursa



Lepas amik luggage kami gerak




kemain besar epot dey all
cuma nya takde tempat duduk
kami bersila la ramai2 kat situ
tak lalat nak berdiri lelama dah



Ok local TG kami nama nya Murat
Dengan driver yg bernama Bulan
Itu bas kami sepanjang berada di Turkey ni


Bas besar n selesa
Kami ada 14 orang dan sorang team leader 

Itu Mr Murat
best la join travel dgn travel agensi ni
siap tourist guide yg akan cerita segala2 pasal country dia
dan semua depa dah siapkan
kita lepak2 aje

Destinasi pertama kami ke Bursa
Naik feri ke sana..

Cuaca sgt panas terik tapi angin dia sgt2 sejuk
Selesa sangat2
Tak perlu jaket beriye




Nampak panas terik nih
Tapi sejuk!!

ini pemandangan dari tingkat atas feri
kereta2 masuk aje dlm feri ni ala2 feri kita kat penang tu

Dalam feri dia ada cafe 
So kami beli roti aje buat alas perut





Makan satu je roti sharing2
Jap2 lagi kat Bursa nak lunch dah






Sampai Bursa kami dibawa ke kedai Munira
Dia jual Turkish delights, baklava, olive oil dll

Sblom membeli belah depa beri penerangan dulu
Mengenai produk2 dari kedai dey all

Ini turkish delights diperbuat dari delima n kacang2
Sodap n manis lite2 yg ni
Akak beli gak sekotak dalam 1kg turkish delight dari kedai ni  TL110

Pastu beli baklava 1kg TL190

Kukis2 ini pun sedap..    satu tu TL5 aje
Macam2 perisa ada
Ohhh n dey all bagi beli 5 percuma 1


Ini gula2..   macam2 kaler ada
Akak tak beli yg ni takut cair katanya

Ini pulak buah2an kering tu


Ini pilihan baklava akak
Baklava ni memang syok
Manissss dia selaputi madu
Aummmmmmm




Ini pulak sabun2
Macam2 jenis n harga ada


Sabun2 lagi

Ini la kedai Munira tu







Done sopping naik bas semula utk kr local restoren
Makan lunch pulak..   lapar dah ni

Ini restoren lunch kami



Dia punya speciality is this meatballs
Dey all panggil meatballs yg gini2



Starter..    salad dgn apa tah tu
Nak kata sambal tak podeh lansung

Ini pulam manisan2 yg ada dlm kedai ni
Kalau nak rasa kena tambah duit sendiri

Here comes our lunch..
Meatballs, nasi, salad n lentils soup


Dah siap makan kami naik bas semula
Dan menuju ke destinasi pertama
Grand Mosque, Bursa



Kenapa ia di panggil Grand Mosque
Sebab ia ada 20 kubah yang besar2
Memang besar masjid ni


Ini tempat wuduk utk lelaki
Belah luar tu aje
Dey all punya tempat wuduk siap seat ye




Meh tengok gambar bahagian dalam Grand Mosque ni









Nampak tengah2 tu ada satu kolam utk wuduk juga
Tepi2 ni ramai yg mengaji

Tengok helokkkk org2 sana
Muka ala2 Cristiano Ronaldo tapi ngaji
Hebat!!

dan tak kira tua ke muda
dey all sentiasa bawak tasbih kecik n berzikir
yg muda2 tu, kagum nya tengok


Dan belah sini utk sesiapa mendirikan solat



Dan keliling2 tu utk pelancong2








kat Turkey ni banyakkkkk masjid
selang 5km ada satu masjid 
jadi bila azan, bersahut2an azan nya
seronok sangat



Banyak sungguh kubah2 dia







Dah penat pusing2 di dalan
Kita pusing belah luar pulak



Tetepi ni ada macam2 kedai
Kedai eskrem, kedai2 kopi









Yg ni menarik perhatian kami
Simmit..   nama roti tu
Sangat keras ye..   tapi sodap!!
Satu tu TL1.50 aje



Dah siap gramd mosque
Kita tunggu bas kejap

Destinasi seterus nya kat Bursa ni
The Green Mosque (Turkish: Ye┼čil Camii), juga dikenali sebangai Mosque of Mehmed
dibina bersebelahan makan Sultan Mehmed




Green Mosque (Sultan Mehmed Mosque) entrance


gitu entrance dia

Ini tempat wuduk lelaki
Kalau perempuan kena amik wuduk dlm toilet
Leceh sket kat sini






masjid ni berada atas bukit sikit
so dari sini boleh nampak kawasan Bursa



entrance ke Makan Sultan Mehmed

Depan mosque ni ada makam sultan Mehmed dan kaum kerabat nya
al-fatihah











Sekitar ni ada silk house



N silk market



Selfi jap depan mercu tanda sini






Ohhhhh teringin nak try simmit
Amik yg ada nuttella TL5




Keras sungguh
Tapi dap!!
Lain dari roti kita biasa makan ni

Kami meneruskan perjalanan dari Bursa ke Kusadasi
dalam 5 jam gak perjalanan nya
tapi ada la benti break n nature break
tak la penat sgt


Sepanjang jalan ke Kusadasi, ada banyak windmill


Singgah shell kejap, utk bas isi minyak 
Buang air n beli air n jajan2 sket



Sodap nya air oren tu
Fresh now2


Yeahhhh sampai dah first hotel kami
Hotel Kayhanbey, Kusadasi



Tepi laut je hotel ni
Ada cruise besar2 berlabuh
ini pemandangan dari balcony bilik kami

Ini bilik kami malam ni..



Besar dan selesa bilik hotel nya
Lepas letak beg terus turun utk buffet dinner

Meja ni akak tuju dulu. 
Meja manisan2..   hi3

Ada nasi n terung

Soup n apa2 ntah

Dan ini pinggan akak
Boleh laaaa..   pada akak kena selera akak ni


Bilik kami ngadap laut


Okehhhhh nite2 uols
Dah 24jam rasanya tak mandi2 ni
nak mandi n tido teruihhhhh
esok wakeup call is 6:30am

No comments:

Post a Comment